Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το βράδυ, 17 Φεβρουαρίου 2014, το νέο βιβλίο των εκδόσεων Γιάννη Πικραμένου στο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ+. Πρόκειται για τη βιογραφία του Ίωνα Δραγούμη με τίτλο «Δεν έκαμα στη ζωή ό,τι ήθελα, μα τόσο μπόρεσα!» της Μίτσης Πικραμένου.

Η εκδήλωση ξέφευγε από τα καθιερωμένα πλαίσια των παρουσιάσεων και περιείχε αρκετές ανατροπές, καθώς ο διοργανωτής δεν δίστασε να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που του παρείχε ο θεατρικός χώρος!

Οι θεατρολόγοι Σόνια Ράπτη, Νικολία Λάτα και Ειρήνη Γκότση απέδωσαν αποσπάσματα του βιβλίου σχετικά με τις γυναίκες - ορόσημα στη ζωή του Δραγούμη: Μαμπέλ, Π.Σ. Δέλτα και Μαρίκα Κοτοπούλη, κάτω από τη φροντίδα της χορογράφου και πανεπιστημιακού Μάρως Γαλάνη, ανοίγοντας την εκδήλωση και βάζοντάς μας στο πνεύμα της εποχής, ενώ η ίδια η συγγραφέας άνοιξε την εκδήλωση ως Ίωνας Δραγούμης, πριν πάρει τη θέση της στο πάνελ της παρουσίασης!

Το βιβλίο, στηριγμένο σε πλούσιο αρχειακό υλικό και μεγάλη προσωπική έρευνα της συγγραφέως!» της Μίτσης Πικραμένου, παρουσιάζει την τριπλή ιδιότητα του Ι. Δραγούμη, του διπλωμάτη, του πολιτικού αλλά και του πνευματικού ανθρώπου, με φόντο την προσωπική του ζωή και τα πολυποίκιλα θέματα που τον απασχόλησαν.

Η βιογραφία, γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο, αποκτά μυθιστορηματικό ενδιαφέρον και δίνει έμφαση στο πώς ο ίδιος αντιλαμβανόταν την πραγματικότητα, ενώ μέσα από την πένα της συγγραφέως αναδεικνύεται το πλαίσιο όλης της μεταβατικής εποχής στη στροφή από τον 19ο στον 20ό αιώνα.

Για το βιβλίο μίλησαν η ιστορικός Ανδρονίκη Χρυσάφη και ο αναπλ. Καθηγητής ιατρικής Κώστας Μάρκου, που εστιάστηκε κυρίως στην προσωπικότητα του Ίωνα Δραγούμη και την εκτέλεσή του.

Την εκδήλωση συντόνισε ο συγγραφέας Πέτρος Ψωμάς.

Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα και ζωντανή συζήτηση με το ακροατήριο, τη συγγραφέα και το πάνελ των παρουσιαστών, γύρω από την προσωπικότητα και το περιβάλλον του Ίωνα Δραγούμη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο αναπληρωτής Πρύτανη Ν. Αβούρης, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης Χ. Γώγος, ιατροί, συγγραφείς, διανοητές, και πολλοί βιβλιόφιλοι.Η συγγραφέας Μίτση Πικραμένου


Το πάνελ της εκδήλωσης με τη συγγραφέα και τον εκδότη: Πέτρος Ψωμάς, Μίτση Πικραμένου, Κώστας Μάρκου, Γιάννης Πικραμένος και Ανδρονίκη Χρυσάφη


Ιωάννα Ρουγκάλα, Χ. Γώγος, Αν. Χρυσάφη και Μυρωνίδου


Η συγγραφέας Μ. Πικραμένου ανοίγει την εκδήλωση ως Ίωνας Δραγούμης…


Μ. Μάρκου, Ή. Κουρή και Δ. Δουγένης


Οι Σόνια Ράπτη, Νικολία Λάτα και Ειρήνη Γκότση επί τω έργω


Συγγραφέας και εκδότης: Μίτση και Γιάννης Πικραμένος


8639: Η Μάρω Γαλάνη με τις Σ. Ράπτη, Ε. Γκότση και Ν. Λάτα, που «απέδωσαν» τις 3 γυναίκες-ορόσημα στη ζωή του Δραγούμη


Πηγή: The Best News